چرا اعتماد به نفس برای نوجوانان طیف اتیسم مهم است؟

کودکان و نوجوانان اتیسمی که اعتماد به نفس دارند بهتر می توانند با مشکلاتی که پیش می آید کنار بیایند. آن ها کمتر در موقعیت های جدید یا غیرمنتظره احساس ترس می کنند.

اما کودکان و نوجوانانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، ممکن است هنگام مواجهه با مشکلات ناراحت شوند. آن ها کمتراحتمال دارد که چیزهای جدید را امتحان کنند. آنها به احتمال زیاد نسبت به خود سختگیر هستند و ممکن است فکر کنند که «نمی‌توانند هیچ کاری را درست انجام دهند»، صرف نظر از توانایی‌شان.

وقتی کودکان و نوجوانان موفق می شوند و درک می کنند که در کارها خوب هستند، اعتماد به نفس آن ها رشد می کند. با توجه به نقاط قوت فرزندتان، می توانید اعتماد به نفس او را تقویت کنید.

مشکلات و چالش هایی که کودکان و نوجوانان اتیسم با آن مواجه هستند باعث می شود که اغلب در مرکز توجه قرار گیرند. اما آن ها نقاط قوت، علایق و توانایی هایی نیز دارند. ایجاد اعتماد به نفس آن ها با تمرکز بر آنچه در آن مهارت دارند بسیار مهم و مفید است.

شناسایی نقاط قوت کودکان و نوجوانان اتیسم

در اینجا چند نکته آورده شده‌است که به شما کمک می‌کند نقاط قوت شخصی فرزندتان را بشناسید:

  • به علایق فرزندتان فکر کنید و چیزهایی را که فرزندتان دوست دارد برای تفریح انجام دهد بنویسید: مانند ورزش، فعالیت‌های کامپیوتری، پازل، خواندن ، لگو ، رقص، آواز خواندن، آشپزی ، مراقبت از حیوانات خانگی یا گذراندن زمان با برخی افراد خاص باشد.
  • تعامل کودک خود با سایر کودکان را در محیط های مختلف، مانند خانه، مهدکودک، کلاس یا مدرسه زیر نظر بگیرید. از خود بپرسید: “فرزند من از انجام چه کارهایی با دیگران لذت می برد؟”
  • زمانی که فرزندتان دستورالعمل های شما را به خوبی دنبال می کند یا بدون اینکه شما بخواهید کارهایی را انجام می دهد توجه کنید. در کودکان کوچکتر، این ممکن است جمع کردن اسباب‌بازی‌ها و کمک به لباس پوشیدن باشد. در کودکان بزرگتر و نوجوانان، ممکن است رختخواب را مرتب کنند یا به کنار گذاشتن لباس‌ها کمک کنند.

علایق ویژه : نقاط قوت کودکان و نوجوانان اتیسم

بسیاری از کودکان و نوجوانان اتیسم علایق خاصی دارند. شما می توانید این ها را به عنوان نقاط قوت در نظر بگیرید و از آن ها برای بهبود یادگیری و مهارت های اجتماعی فرزندتان استفاده کنید.:

  • علاقه به ماشین‌ها و قطارها برای آموزش شمردن: با شمارش تصاویر ماشین‌ها و قطارها
  • اشتیاق به آب برای آموزش مهارت‌های خود یاری مانند دوش گرفتن یا حمام کردن و شستن دست‌ها
  • عشق به حیوانات برای جلب علاقه به خواندن ، با نگاه کردن به کتاب‌هایی درباره حیوانات
  • علاقه به شخصیت تلویزیون یا فیلم برای توسعه مهارت‌های مدیریت احساسات – ” وقتی هری پاتر احساس خشم یا ناراحتی می‌کند، جای آرامی پیدا می‌کند و سه نفس عمیق می‌کشد .”

همچنین می توانید از علاقه خاص فرزندتان برای تشویق و توسعه دوستی ها استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر فرزند شما علاقه خاصی به رایانه دارد، ممکن است راحت تر با کودک دیگری با همان علاقه خاص ارتباط برقرار کند.

ایجاد نقاط قوت در کودکان و نوجوانان اتیسم

در اینجا ایده هایی وجود دارد که به شما کمک می کند تا توانایی ها، علایق و استعدادهای شخصی را در کودک اتیسم خود پرورش دهید.

  • کتاب نقاط قوت شخصی

این کتاب، کتابی است که شامل موارد زیر می باشد:

کاری که فرزندتان دوست دارد انجام دهد.

فرزندتان در چه فعالیتی خوب عمل می کند.

چه چیزی فرزندتان را خوشحال می کند.

فرزندتان دوست دارد با چه کسی وقت بگذراند  و وقت خود را چگونه می گذرانند.

آنچه فرزندتان در حال حاضر، در حال یادگیری است.

هنگامی که بزرگ شد، چه چیزی می خواهد؟

  • کارت های نقاط قوت

کارت‌های نقاط قدرت کارت هایی هستند که نقاط قوت، ویژگی‌ها و توانایی‌های مختلف را نشان می‌دهند. می‌توانید آن ها را همراه با فرزندتان بسازید.

برای ساختن آن ها، تصاویری را از مجلات یا اینترنت که نقاط قوت مختلفی را نشان می دهند، جدا کنید. تصاویر را روی مقوا بچسبانید. می‌توانید نقاط قوتی مانند «من شجاع هستم» «من شنونده خوبی هستم» و… را در نظر بگیرید.

در اینجا چند راه وجود دارد که می توانید از کارت ها استفاده کنید:

  • کارت ها را پخش کنید و از فرزندتان بخواهید که یک کارت برای خودش و یک کارت برای هر یک از افراد خانواده انتخاب کند. همچنین می توانید از سایر اعضای خانواده بخواهید که کارتی برای فرزندتان انتخاب کنند. زمانی را صرف صحبت در مورد نقاط قوت با فرزند خود و موقعیت هایی کنید که کودک شما این نقاط قوت را نشان می دهد.
  • کارت ها را در یک کیسه رنگارنگ قرار دهید. هر هفته از فرزندتان بخواهید که کارتی از این کیسه بردارد. در طول هفته، هر زمان که فرزندتان این قدرت را نشان داد، توجه کنید و با تمجید و برچسب به او پاداش دهید.
  • داستان اجتماعی:

داستان های اجتماعی داستان هایی هستند که موقعیت های اجتماعی را برای کودکان اتیسم توضیح می دهند. همچنین می توانید از آن ها به عنوان راه های خلاقانه برای جشن گرفتن موفقیت ها و استعدادهای فرزندتان استفاده کنید.

  • فعالیت های فیزیکی:

یادگیری فعالیت‌های فیزیکی و به دست آوردن موفقیت می‌توانند اعتماد کودک شما را  بالا ببرد؛ اگر کودک شما این فعالیت‌ها را با دیگران انجام دهد، می‌تواند راهی خوب برای آن‌ها برای تمرین مهارت‌های اجتماعی باشد.

  • کلاس تئاتر:

کلاس تئاتر می تواند راهی برای یادگیری احساسات و تعامل با هم سن و سالان باشد. از آنجا که کلاس‌های تئاتر و نمایش ساختار یافته‌اند، ممکن است اضطراب کمتری برای فرزند شما ایجاد کنند. همچنین ایفای نقش می‌تواند به کودک فرصت تمرین مهارت‌های اجتماعی و ایجاد اعتماد به نفس را بدهد.

* همه افراد پاداش و تشویق را دوست دارند، بنابراین این راه می تواند به فرزندتان احساس ارزشمند بودن بدهد. از تلاش فرزندتان تمجید کنید و دقیقا ً توضیح دهید که او چه فعالیتی را  به خوبی انجام داد. برای مثال ” وای ! شما واقعا ً در ساخت آن خانه عملکرد خوبی داشتی , یا ” من واقعا ً ممنونم از اینکه در خالی کردن ماشین ظرف‌شویی کمکم کردی “