مهارت دوست یابی در نوجوانان طیف اتیسم
دوستی به همه کودکان و نوجوانان کمک میکند تا از نظر اجتماعی و احساسی رشد کنند.
دوستان میتوانند اعتماد به نفس فرزندتان را افزایش دهند. آنها همچنین میتوانند به افراد تجربه مدیریت احساسات، پاسخ به احساسات دیگران، مذاکره، همکاری و حل مساله بدهند.
اتیسم و دوست یابی
کودکان و نوجوانان اتیسم معمولا ًمشتاق دوستی هستند، آنها اغلب برای درک و یادگیری مهارتهای ایجاد و نگهداری دوستان نیاز به حمایت دارند این مهارتها شامل موارد زیر است:
- شروع مکالمه
- کار کردن روی این موضوع که دیگران چه فکری می کنند یا چه احساسی دارند.
- مشارکت در فعالیت هایی با هم سن و سالانشان
- فهمیدن زبان بدن و حالات چهره دیگران
- تطبیق با شرایط اجتماعی جدید
- حل مسئله اجتماعی، مثل اینکه چگونه اختلافات را حل کنیم.
- پیدا کردن افرادی با علایق مشترک و دیدار با آن ها
- افزایش مهارت های اجتماعی: مهارتهای اجتماعی میتوانند به کودکان و نوجوانان اتیسم کمک کنند تا بدانند که چگونه جهت ارتباط با دوستان جدید عمل کنند. ایفای نقش، مدلسازی ویدئو، داستانهای اجتماعی، راهنماییهای بصری و آموزش مهارتهای اجتماعی میتواند به مهارتهای اجتماعی کودکان و نوجوانان اتیسم کمک کند.
کمک به نوجوانان جهت پیدا کردن دوست:
شما میتوانید به فرزندتان فرصت دهید تا با افراد جدید ملاقات کرده و با آنها دوست شود. در اینجا ایدههایی آورده شدهاست:
- بررسی کنید که فرزندتان به چه فعالیت هایی علاقه دارد:
نقاط قوت و ضعف فرزند خود را بشناسید: سعی کنید گروه هایی را که علایق مشابه با فرزندتان دارند را شناسایی کنید تا بتوانند دور هم جمع شوند.
- گروهی از دوستان را به خانه تان یا محیطی خارج از خانه دعوت کنید:
اگر فرزندتان به مدرسه می رود می توانید از او بپرسید که دوست دارد با چه کسی دوست شود یا از معلمش بپرسید با کدام یک از افراد داخل کلاس ارتباط بیشتری دارد یا اینکه کدام فرد علایق مشترکی با فرزند شما دارد. اینگونه شما می توانید برنامه ای را برای فرزندتان با علایق مشترک شان با دوستان تدارک ببینید.
فعالیتهای اجتماعی و تفریحی سازمانیافته با سایر جوانان این فرصت را به همه نوجوانان میدهد تا علایق یا چیزهایی را که در آن مهارت دارند کشف کنند. این فعالیتها میتوانند به ایجاد اعتماد به نفس و عزت نفس کمک کنند. علاوه براین، این گروه ها می توانند به نوجوانان کمک کنند تا مهارت های مفیدی برای زندگی اجتماعی و شغل آینده خود بیاموزند.
- همچنین می توانید برنامه های دیگری نیز تدارک ببینید:
- برای نوجوانان بزرگتر تدارک برنامه های مهیج تر مانند بازی ها می تواند مفید واقع شود. بازی های سازمان یافته تر به نسبت برنامه های پایان باز بیشتر مورد علاقه این افراد قرار می گیرد.
- برای نوجوانان، فعالیت های بیرون منزل مانند ورزش های مختلف ازجمله تنیس، شطرنج، یا فعالیت های داخل خانه مانند آشپزی با دوستانش را امتحان کنید. (این موارد تنها پیشنهاد است و شما می توانید هر فعالیت مورد علاقه فرزندتان و همکلاسی اش را امتحان کنید)
- برخی از کودکان و نوجوانان در خانه احساس راحتی می کنند و برخی دیگر دوست ندارند کسی وارد حریم شخصی شان شود و یا به وسایلشان دست بزند.
- ثبت نام فرزنتان در گروه های بازی و فعالیت های بعد از مدرسه می تواند به تقویت روابط دوستانه کمک کند.
این فعالیت ها می تواند باعث موارد زیر شود:
- کاهش احساس تنهایی یا ایزوله بودن
- تمرین مهارت های ارتباطی و رشد فهم قوانین اجتماعی
- شناخت علایق و استعدادها
- شروع فعالیت های گروهی
- داشتن برنامه روزانه مشخص
- افزایش خودباوری و خوداگاهی
- افزایش اعتماد به نفس