نوجوانان و جوانان اتیسم 14 سال به بالا

اتیسم از جمله مشهورترین اختلالات عصبی- تحولی می باشد که در سال های اولیه کودکی نمایان می شود و با رفتار های کلیشهای، تحریک پذیری، رفتارهای تخریبی همراه است. این اختلال باعث می شود که مغز نتواند در زمینه رفتارهای اجتماعی و مهارتهای ارتباطی به درستی عمل کند و در یادگیری ارتباط متقابل با دیگران مزاحمت ایجاد می کند. این ناتوانایی ها با ماهیتی فراگیر در مراحل اولیه رشد آشکار شده و زندگی فرد را در طول دوره حیاتش تحت تاثیر قرار می دهند. به طور کلی می توان گفت افراد دارای اختلال طیف اتیسم در پیش قدم شدن در تعاملات، سهیم شدن در لذت، حفظ تماس چشمی، گفتگوی دوطرفه، در نظر گرفتن دیدگاه دیگران و استنتاج منافع دیگران مشکلاتی دارند. علاوه بر این زندگی مستقل، ازدواج، رفتن به دانشگاه، کار کردن و توسعه شبکه های دوستی، استدلال کلامی، درک هیجان های ظریف، حدس در مورد دلیل تصمیم دیگران، آمادگی حرفه ای و طراحی و اجرای تکالیف اشتراکی از دیگر چالش های بزرگ افراد دچار این اختلال است.

بسیاری از بزرگسالان در طیف اتیسم هستند که زندگی را بدون تشخیص سپری کرده‌اند و علائم خود را قابل کنترل می‌دانند، اما با ورود به بزرگسالی و داشتن مسئولیت‌های بیشتر، مقابله با آن‌ سخت‌تر می‌شود.

علائم اتیسم ممکن است در بزرگسالان به اندازه کافی آشکار نباشد، به خصوص در بزرگسالان با عملکرد بالاتر؛ علاوه بر این، علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است و همه یک علامت را با یک شدت تجربه نمی کنند.

بنابراین، اتیسم در بزرگسالان چگونه است؟ در زیر برخی از شایع ترین علائم اتیسم در بزرگسالان آورده شده است:

اگرچه علائم ممکن است به راحتی در مرحله رشد کودکان خردسال شناسایی شوند اما چندین ویژگی بالقوه اتیسم در بزرگسالان وجود دارد.

علائم اتیسم در بزرگسالان بیشتر در تعاملات اجتماعی قابل مشاهده است. به این معنی که بزرگسالان اتیسم ممکن است تعاملات اجتماعی ضعیف و گاهی ناخوشایند را تجربه کنند.

  • قصد و نیت دیگران را اشتباه برداشت کنند.
  • از این که رفتار یا کلمات آن‌ها چگونه بر دیگران تاثیر می‌گذارد آگاه نیستند.
  • در فهم احساسات دیگران دچار مشکل هستند.
  • در موقعیت های اجتماعی همواره اضطراب اجتماعی دارند.
  • دوست یابی برایش بسیار چالش برانگیز است و ممکن است به انزوای اجتماعی کشیده شود.
  • در بیان احساسات خود مشکل دارد.
  • در صورت بهم ریختگی روتین روزانه اش بهم میریزد.

آموزش

اهمیت آموزش در دنیاي امروز به حدی است که بسیاری آن را مهمترین نهاد در ساخت یک جامعه موفق می دانند. آموزش درپروراندن فرد و بالنده کردن آنان نقش حیاتی دارد، شناسایی استعدادها و ایجاد شرایط لازم براي شکوفایی آن ها درزمینه هاي مختلف و رشد موزون و متعادل انسان در جنبه هاي مختلف عقلانی، عاطفی، اجتماعی و جسمانی، از طریق آموزش صورت می گیرد.

آموزش نوجوانان اتیسم

هر فرد دارای اتیسم متفاوت است، بنابراین مهارت‌هایی که آموزش داده می‌شود، و سرعتی که آنان یاد می گیرند و آموزش می بینند از فردی به فرد دیگر متفاوت است. به عنوان مثال، یک نوجوان اتیسم ممکن است بتواند به تنهایی یا با حمایت خانواده مستقل زندگی کند، در حالی که فرد دیگری ممکن است به پشتیبانی و خدمات 24 ساعته و 7 روز هفته نیاز داشته باشد.

مهارت های متفاوت و بی پایانی برای یادگیری وجود دارد که می بایست در خانه، مدرسه و جامعه به افراد طیف اتیسم آموزش داده و تمرین شود ؛ آموزش این مهارت ها به صورت عملی و واضح در محیطی مشابه با محیط واقعی زندگی می تواند به نوجوانان در افزایش استقلال کمک کند و باعث رشد و ارتقای فرد خواهد شد.

از طرفی دیگر برای برخی افراد طیف اتیسم، ممکن است بعضی از کارها پیچیده باشند و یا طی یک توالی خاص انجام شوند، که ما می توانیم از طریق آموزش های خاص، به آنان در توسعه مهارت هایشان نیز کمک کنیم.

آموزش زودهنگام این مهارت ها به منزله جعبه ابزاری برای نوجوان می باشد که به او اجازه می دهد عزت نفس بیشتری پیدا کند و منجر به شادی بیشتری در تمام جنبه های زندگی اش می شود.

این کلاس ها به صورت ترمیک و دو روز در هفته به مدت 5 ساعت برگزار می شوند که پس از تعیین سطح و ارزیابی، افراد در گروه مناسب خود قرار می گیرند. ویژگی شاخص این کلاس ها، تمرکز بر روی مهارت ها برای گروه سنی 14 سال به بالا می باشد.

برای حضور در کلاس های ترمیک روند زیر طی می شود:

  • ابتدا لازم تا خانواده فرم ارزیابی اولیه را که برایشان ارسال می کند تکمیل نماید.
  • سپس از طریق تماس تصویری با واتس آپ به ارزیابی تصویری پرداخته می شود که با یکی از والدین و نوجوان صحبت می شود.
  • در نهایت برای ارزیابی حضوری در گروه روزی را تعیین کرده و نوجوان را درگروه ارزیابی می کنیم و گروهی که افراد متناسب تری با نوجوان دارد را به او معرفی می کنیم.

هدف مؤسسه باور:

  • کمک به نوجوانان جهت رسیدن به زندگی مستقلانه تر

مأموریت مؤسسه باور:

  • نوجوانان در جهت رشد پتانسیل های شخصی خود حمایت شوند تا از زندگی اجتماعی و خانوادگی ارزشمند بهره مند شوند.

چشم انداز:

  • با ایجاد بستری مناسب، بتوانیم به تمام نوجوانان طیف خفیف اتیسم در زمینه مهارت های مورد نیاز خدمت رسانی کنیم.