احساسات و هیجانات: در کودکان و نوجوانان اتیسم
کودکان و نوجوانان اتیسم طیف وسیعی از احساسات را تجربه می کنند، اما ممکن است برای شناسایی، درک و مدیریت احساسات خود نیاز به حمایت داشته باشند
به عنوان مثال، کودک اتیسم شما ممکن است تمام احساسات منفی یا ناخوشایند مانند خشم را احساس کند. یا ممکن است تشخیص ندهد که چه زمانی هیجان زده است. یا ممکن است تمام احساساتی را که توصیف آنها دشوار است به عنوان “بی حوصلگی” برچسب گذاری کنند.
کودکان و نوجوانان اتیسم نیز ممکن است نیاز به حمایت برای تشخیص، تفسیر و پاسخ مناسب به احساسات دیگران داشته باشند.
به عنوان مثال، کودک اتیسم شما ممکن است متوجه نشود که شخص دیگری احساس ناراحتی یا عصبانیت می کند. یا ممکن است کسی را ببینند که ناراحت است و به اشتباه فکر کند که آن شخص از دست آنها عصبانی است.
کار بر روی آگاهی از احساسات خود و دیگران اولین گام در کمک به کودکان و نوجوانان اتیسم است که در مورد احساسات یاد میگیرند .
شناخت احساسات
می توانید از تعاملات روزمره برای کمک به کودکان اتیسم در یادگیری احساسات استفاده کنید. در اینجا چند ایده برای کودک شما وجود دارد:
- به احساسات فرزندتان اشاره کنید. به عنوان مثال، “شما در حال لبخند زدن هستید”. باید خوشحال باشی’. بر پاسخ های احساسی خود تأکید کنید. به عنوان مثال، “من بسیار هیجان زده هستم! بزن قدش
- به کودک خود کمک کنید تا پاسخ های بدنی خود را هنگام هیجانات و احساسات بشناسد. . برای مثال هنگامی که عصبی می شود چه احساسی در بدن خود دارد.
- تصویری از بدن بکشید و پاسخ های بدنی را در نقاط مختلف مشخص کنید.
- از فرزند خود بخواهید احساس خود را ترسیم کند.
- فرزند خود را تشویق کنید تا احساسات خود را از طریق بازی هایی مثل نقاشی، تئاتر و نمایش عروسکی، رقص، موسیقی درک کند.
- یک فعالیت احساسی با فرزندتان انجام دهید . شما احساسی مانند ” هیجان زدگی” را انتخاب کنید و آن را با فرزندتان انجام دهید. شما میتوانید این فعالیت را به یک بازی حدس زدن ساده تبدیل کنید.
- از ابزارهایی مانند کارت هایی که کارت های کارتونی یا تصاویر واقعی احساسات را نشان می دهند استفاده کنید. همچنین داستانهای اجتماعی و گفتگوهای مصور برای توضیح موقعیتهای اجتماعی و یا داستان هایی که شامل احساسات مختلف است می تواند کمک کننده باشد.
تشخیص احساسات
افراد اتیسم ممکن است احساسات را به صورت کلامی بدانند اما در تشخیص آن در خودشان و دیگران مشکل دارند، همچنین ممکن است در تشخیص حالات چهره دیگران، لحن صدا یا زبان بدن مشکل داشته باشند.
ابده هایی برای کمک به نوجوانان در شناخت احساسات:
- به احساسات فرزندتان اشاره کنید. با احساساتی مانند شادی، ترس و خشم شروع کنید و سپس به سمت احساسات پیچیده تر مانند حسادت، ناامیدی یا خجالت بروید. میتوانید بگویید: «میبینم که ناامید شدی. آیا با آن آکورد گیتار مشکل دارید؟
- کودک خود را تشویق کنید تا احساسات بدن خود را توصیف کند. برای مثال، اگر فرزندتان نگران به نظر میرسد، میتوانید به او بگویید که «مخلوطکننده در معدهاش» است. یا میتوانید به این نکته اشاره کنید که وقتی احساس ترس دارد ضربان قلب آنها سریعتر میشود.
- به احساسات در شخصیت های فیلم اشاره کنید. برای مثال، میتوانید Inside Out را با هم تماشا کنید و در مورد اینکه چگونه رفتار شخصیتها احساس آن ها را نشان میدهد صحبت کنید.
تصویر نردبانی
این یک روش مفید برای کمک به کودک از تشخیص احساسات به تشخیص شدت احساسی است . در اینجا مثالی از یک تصویر نردبانی برای احساس خشم آورده شدهاست.
شما تصویری از یک نردبان می کشید و به هر پله یک عدد از 1 تا 5 به اضافه یک برچسب می زنید:
پله 1 : عصبانی نیست، همه چیز خوب است.
پله 2 : کمی عصبانی است – برای مثال، زمانی که فراموش می کنم تکالیفم را به مدرسه ببرم.
پله 3 : نسبتاً عصبانی است – برای مثال، وقتی کسی با من شوخی می کند.
پله 4 : بسیار عصبانی است – به عنوان مثال، وقتی کسی من را از روی عمد هل می دهد.
پله 5: به شدت عصبانی است- من مانند یک آتشفشان منفجر خواهم شد – برای مثال، وقتی کسی عمداً کار من را پاره می کند.
در نهایت از فرزندتان بخواهید به پله ای اشاره کند که به بهترین وجه احساس او را توصیف می کند.
برای برچسب ها، می توانید به جای کلمات از تصاویر استفاده کنید. برای مثال، برچسب روی پله 1 میتواند شکلک صورتک باشد و برچسب روی پله 5 میتواند یک صورت خشمگین یا شکلک سر در حال انفجار باشد. یا به جای نردبان، می توانید از تصویر دماسنج استفاده کنید. به عنوان مثال، به جای پله ها، از سطوح و برچسب های دما استفاده می کنید.
درک و پذیرش هیجانات و احساسات
اگر فرزند اتیسم شما بفهمد که چرا چنین احساسی دارد، می تواند به او کمک کند تا احساسات خود را بپذیرد.
با توضیح اینکه چگونه افکار می توانند به احساسات منجر شوند، می توانید به کودک خود کمک کنید تا بفهمد چرا این احساس را دارد. به عنوان مثال، می توانید تصویر یک سگ به همراه یک کودک را بکشید. سپس می توانید بگویید: “اگر سگی به سمت شما بپرد و فکر کنید که گاز می گیرد، احساس ترس خواهید کرد.” اما اگر فکر می کنید که این سگ چه سرگرم کننده و بازیگوش است، ممکن است در عوض احساس هیجان کنید.
یا میتوانید از مکالماتی که شخصیتها را با حالات مختلف صورت و حبابهای فکر نشان میدهند استفاده کنید تا به فرد کمک کنید احساسات خود را با افکار و رفتار مرتبط کند . به عنوان مثال , شما میتوانید برای نشان دادن یک مکالمه تصویر فرزندتان را به همراه دوستش بکشید و از رنگهای مختلف برای نشان دادن آنچه که فکر میکنند، می گویند و احساس می کنند استفاده کنید.
به عنوان بخشی از درک احساسات، مهم است که فرزند شما بداند همه طیف وسیعی از احساسات را تجربه می کنند. برای مثال، میتوانید بگویید: « همه افراد احساساتی مانند شادی، غم، هیجان و حسادت را تجربه می کنند که گاهی این احساسات بزرگ و گاهی کوچک هستند، همه این احساسات خوب هستند و نباید سرکوب شوند. همچنین می توانید درباره اینکه چگونه احساسات بزرگ با گذشت زمان کمرنگ تر می شوند صحبت کنید.
مدیریت هیجانات و احساسات
احساسات شدید میتواند برای کودکان و نوجوانان اتیسم طاقتفرسا باشد به طوریکه اغلب برای مدیریت آن و آرام شدن نیاز به کمک دارند. در اینجا چند تکنیک برای مدیریت احساسات آورده شده است:
همانطور که از این راهبردها با فرزندتان استفاده می کنید، به یاد داشته باشید که یادگیری مدیریت احساسات نیاز به تمرین دارد. پس شما می توانید زمانی که فرزندتان آرام است این روش ها را تمرین کنید؛ چراکه این کار باعث میشود که فرزندتان در زمانی که احساس استرس یا خشم دارد، از استراتژی های یاد گرفته شده استفاده کند.
- استفاده از یک فرایند 5 مرحله ای
- توجه به احساس
- نام گذاری احساس
- مکث کردن و سکوت
- تشویق فرزند زمانیکه آرام شد.
- صحبت درباره موضوعی که باعث بروز این احساس شد.
- تمرین های آرام سازی
- فرزند شما می تواند برخی از تمرینات آرامش بخش را امتحان کند تا ببیند چه چیزی برای او نتیجه بخش است. به عنوان مثال، آن ها می توانند تا 10 بشمارند، 5 نفس عمیق بکشند یا به چیزی فکر کنند که آن ها را خوشحال و آرام می کند.
- آنها همچنین می توانند از انگشتان خود برای تمرکز روی تنفس استفاده کنند. به این صورت که فرد هنگامی که دم انجام می دهد از بالا تا پایین انگشت خود را نگاه می کند، سپس با بازدم از پایین تا بالای انگشت خود را واررسی می کند. (این کار را برای هر 10 انگشت تکرار کنید).
- هچنین استفاده از تمرینات تنفس شکمی و آرمیدگی عضلانی نیز می تواند مفید واقع شود.
- زنگ تفریح
فرزند شما می تواند به پیاده روی برود، آب بنوشد یا مکانی آرام برای نشستن پیدا کند.
- تغییر فعالیت
فرزندتان را تشویق کنید که استراحت مغزی کند؛ به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهد، کتاب بخواند یا به پادکست در مورد علایق خاص خود گوش دهد و یا فعالیت مورد علاقه خودش را انجام دهد.
- انجام فعالیت ورزشی
دوییدن، فوتبال بازی کردن، پرتاب حلقه، دوچرخه سواری و یا هرفعالیت ورزشی که مورد علاقه فرزندتان است.